De kracht van Duitse kranten bij het Duits leren

Duitse kranten

Duitse vertaler bent, Duits aan het leren bent of al een bepaald niveau van Duits hebt, je onderdompelen in het Duitse taalbad, al was het maar 5 minuten per dag, zal je Duitse taalkennis meer dan ten goede komen. Gebruik en lees daarom enkele van de Duitse kranten die ik hieronder zal aanhalen en blijf zo op de hoogte van de nieuwtjes en trends binnen de Duitse taal. Bestudeer, analyseer, probeer en leer… daar draait het toch om als je een vreemde taal onder de knie wilt krijgen.

Bij de Duitse kranten die hieronder worden vermeld, geef ik jullie ook meteen de link naar de online edities, zodat je gratis tot een ruim gamma aan Duitse schrijfstijlen toegang hebt. Sommige van deze kranten bieden bovendien audioversies van nieuwsonderwerpen en artikels aan, wat natuurlijk een extra surplus vormt voor al wie de Duitse taal aan het leren is.

Hier zijn enkele van de populairste Duitse kranten die ik volgens hun stijl en de publicatiefrequentie heb gerangschikt. Daarnaast laat ik je ook met enkele Oostenrijkse en Zwitsers-Duitse kranten kennismaken… want ook daar wordt natuurlijk Duits gesproken.

Duitse kranten… perfect om Duits te leren of je Duits te onderhouden

Met een bevolking van meer dan 80 miljoen inwoners, is het niet echt verrassend dat Duitsland over een zeer ruim en kwalitatief hoogstaand aanbod aan Duitse kranten beschikt. Hier zijn alvast enkele van de grootste spelers op de krantenmarkt, gerangschikt volgens hun populariteit:

Download Google Translate voor Android hier. Dagelijkse Duitse kwaliteitskranten:

Wekelijkse kwaliteitskranten

  • Die Zeit: een oplage van ongeveer 650.000 exemplaren. Verschijnt iedere donderdag. Deze krant is voor mij persoonlijk de beste Duitse krant. Op deze krant heb ik ook zelf een abonnement.
Duitse kranten Die Zeit
Duitse kranten Die Zeit

Tabloids

Tabloids zijn de populaire en op sensatie gerichte dagelijkse kranten, zoals bijvoorbeeld The Sun in het Verenigd Koninkrijk. Ondanks dat sensatie en ophef hun paradepaardjes zijn, wordt er wel gezegd dat de artikels door de best mogelijke journalisten geschreven worden.

  • Bild: Oplage van bijna 4 miljoen exemplaren
  • Express: Oplage van 200.000 exemplaren

Tip voor leerling-vertalers van de Duitse taal: Het viel me op dat tijdens de examens vaak teksten uit Duitse kwaliteitskranten als Die Zeit en FAZ als brontekst voor een vertaling gebruikt worden. Lees de kranten dus zorgvuldig en gebruik ze ook als oefenmateriaal voor proefvertalingen.

Zwitserse kranten… perfect om Duits te leren of je Duits te onderhouden

Dagelijkse kwaliteitskranten:

  • Neue Zürcher Zeitung: oplage van 330.000 exemplaren. Een gerespecteerde, liberale krant die al meer dan 200 jaar bestaat.
  • Tages-Anzeiger (Tagi): 550.000 exemplaren. Grootste Zwitserse kwaliteitskrant met een centrum-linkse houding.

Tabloid:

  • Blick: oplage van ongeveer 750.000 exemplaren. Geweldige krant als je op de hoogte wilt blijven van alle koninklijke nieuwtjes.

 

Oostenrijkse kranten… perfect om Duits te leren of je Duits te onderhouden

Met een populatie van ongeveer een tiende van Duitsland zijn de Oostenrijkse kranten niet echt verrassend van een eerder provinciaal niveau in vergelijking met hun Duitse tegenhangers, maar geven ze wel een duidelijk idee van al het nieuws dat maar enigszins met Oostenrijk in verband kan worden gebracht. De wekelijke Duitse krant Die Zeit wijdt elke week ook een paar pagina’s aan Oostenrijks nieuws, met vaak commentaren van Oostenrijkse journalisten of bekende Oostenrijkers.

Dagelijkse Oostenrijke kranten:

  • Der Standard: Liberaal. Online krant die meer dan 1 miljoen lezers heeft.
  • Die Presse: 350.000 examplaren. Liberaal
  • Wirtschaftsblatt: oplage van 25.000 exemplaren. De enige financiële Oostenrijkse krant die dagelijks verschijnt.
Oostenrijkse kranten Der Standard
Oostenrijkse kranten Der Standard

Tabloids:

Je Duitse nieuws in het Engels?

Als je het Duits nog niet machtig genoeg bent of je gewoon van het Duitse nieuws op de hoogte wilt blijven, dan zou je misschien een kijkje kunnen nemen bij het online nieuws van het “German Missions in the United States”, de officiële website van de Duitse ambassade en 8 officiële Duitse consulaten in Amerika.

Of probeer de website van Deutsche Welle eens. Deze website heeft zich als doel gesteld om informatie over Duitsland en Europa in het algemeen in meer dan 30 talen aan te bieden.

Viel Spaß beim Lesen!

 

Bij www.duitsevertalingen.eu bieden we SEO vertalingen in de volgende talen aan; Nederlands naar Duits, Nederlands naar Frans, Nederlands naar Engels, Engels naar Duits, Engels naar Frans, Duits naar Nederlands, Frans naar Nederlands en Engels naar Nederlands. Check hier onze tarieven. Ook voor SEO contentwriting in deze talen zit je bij ons trouwens goed! Andere talen nodig? Geen probleem, ook hier kunnen we u dankzij ons uitgebreid vertaalnetwerk waarschijnlijk mee van dienst zijn.